Deze voedingsmiddelen kunnen het risico op dementie verhogen, zegt een nieuwe studie

12 Dec 2022

Deze voedingsmiddelen kunnen het risico op dementie verhogen, zegt een nieuwe studie

Als u ouder bent dan bijvoorbeeld 30, heeft u zich waarschijnlijk zorgen gemaakt dat u op een dag dementie krijgt. Velen maken zich zorgen over dementie en de ziekte van Alzheimer omdat er geen remedie is. Hoewel de wetenschap deze verwoestende ziekte niet kan stoppen, suggereert een nieuwe studie iets dat binnen ons vermogen ligt om ons risico te verminderen: ver terugdringen op ultraverwerkt voedsel. Je weet wel, het soort waar je van houdt: frisdrank, chips, hotdogs, donuts, hamburgers, frites, witbrood, pizza en trechtercakes.

De studie, onlangs gepubliceerd in JAMA Neurology, rekruteerde meer dan 10.000 mensen van 35 tot 74 jaar in 6 Braziliaanse steden. Brazilianen eten veel fastfood, vergelijkbaar met de Verenigde Staten, en ongeveer 20% tot 30% van hun dagelijkse calorieën is afkomstig van ultraverwerkt voedsel.

Onderzoekers van de Universiteit van São Paulo Medical School gaven de deelnemers cognitieve tests aan het begin en einde van de 10-jarige studie en vergeleken de resultaten met de gerapporteerde diëten van de deelnemers. Uit de analyse bleek dat mannen en vrouwen die de hoogste consumptie van ultraverwerkt voedsel hadden, een 28% sneller tempo van wereldwijde cognitieve achteruitgang vertoonden en een 25% snellere achteruitgang van uitvoerende functies in de hersenen in vergelijking met mensen die het minste junkfood aten.< /p>

Globale hersenfunctie verwijst naar grootschalige activiteit in de hersenen, terwijl uitvoerende functies, verwerkt in de prefrontale cortex, onder andere geheugen, probleemoplossing, aandacht en zelfbeheersing omvatten.

Lees verder om meer te weten te komen over wat dit onderzoek kan betekenen voor de gezondheid van uw hersenen, en voor meer tips over gezond eten gaat u naar Dit supplement kan de cognitieve gezondheid verbeteren naarmate u ouder wordt.

Ultrabewerkt voedsel en je hersenen

bewerkte voedingsmiddelen

De observationele studie bewees geen directe oorzaak en gevolg van het eten van ultraverwerkte voedingsmiddelen, maar de vereniging overweegt waarschijnlijk ander klinisch onderzoek. "De resultaten van de studie zijn niet verrassend, omdat we weten dat diëten die rijk zijn aan ultrabewerkte voedingsmiddelen verband houden met hogere percentages obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, en dit zijn ook risicofactoren die verband houden met een hoger risico op cognitieve achteruitgang. " zegt geregistreerde diëtiste Julie Upton, RD, een lid van de Eat This, Not That! Medische Toetsingscommissie. "Voedingsmiddelen die gewichtstoename veroorzaken en slecht zijn voor je hart zijn vaak ook slecht voor je hersenen."

Verhaal gaat verder

20 tot 30% ultraverwerkt voedsel bij een dagelijkse totale calorie-inname van 2000 komt neer op tussen de 400 en 600 calorieën. Dat is niet moeilijk te slikken als je erover nadenkt. Sommige suikerhoudende gemengde koffiedranken wegen 380 calorieën, en Wendy's Dave's Cheeseburger alleen al bevat ongeveer 600 calorieën.

Het is gemakkelijk om ultrabewerkte voedingsmiddelen te herkennen als je naar de verpakking kijkt. Hun ingrediëntenlijsten zijn doorgaans erg lang en bevatten conserveermiddelen, kleurstoffen en moeilijk uit te spreken chemicaliën. Dan zijn er sterk bewerkte voedingsmiddelen die moeilijker te herkennen zijn, zoals niet-volkorenbrood en gebakken producten, yoghurt met toegevoegde suikers, soepen uit blik en sauzen uit potjes.

Het is ook belangrijk op te merken dat niet elk bewerkt voedsel dat in een blik of doos zit, slecht is voor de hersenen. "Voedsel tot op zekere hoogte verwerken is zeker oké, zoals melk en ingeblikte bonen zijn helemaal prima", zegt Tobi Amidor, MS, RD, CDN, een Wall Street Journal-bestsellerauteur van The Family Immunity Cookbook. "Het zijn de ultraverwerkte voedingsmiddelen die in de Braziliaanse studie naar voren komen die je in kleinere hoeveelheden wilt eten."

GERELATEERD: Eetgewoonten die je hersenen sneller verouderen

Stof tot nadenken

gezonde voeding

Het goede nieuws van deze studie over slecht-voor-de-hersenvoeding is dat de bestudeerde mensen die een gezond volwaardig dieet aten met weinig ultraverwerkte voedingsmiddelen, meestal geen afname van de hersencapaciteit vertoonden. "In plaats van zich te richten op voedingsmiddelen om te vermijden of weg te laten, is de beste aanpak voor een echt gezonde levensstijl om je te concentreren op wat je meer kunt eten of aan je dieet kunt toevoegen", stelt Lisa Moskovitz, RD, de CEO van NY Nutrition Group en auteur van Het Core 3-plan voor gezond eten. "Geef voorrang aan voedzaam, volledig voedsel en dat zal natuurlijk ander voedsel verdringen dat niet gezondheidsbevorderend is."

Eten met de gezondheid van de hersenen in het achterhoofd is een no-brainer. Het is vergelijkbaar met eten voor een goede gezondheid van het hart: blijf bij een gezond plantaardig dieet dat rijk is aan groenten, fruit en volle granen, en een dieet met weinig verzadigde vetten en toegevoegde suikers, adviseert Upton. Als je dat doet, "houd je de bloedvaten vrij om voedingsstoffen en zuurstof naar de hersenen te maximaliseren om achteruitgang van de cognitie te helpen voorkomen", zegt ze.