Meest effectieve manieren om uw cholesterol te verlagen, inclusief het eten van gezonde vetten

12 Dec 2022

Meest effectieve manieren om uw cholesterol te verlagen, inclusief het eten van gezonde vetten

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention: "Bijna 94 miljoen Amerikaanse volwassenen van 20 jaar of ouder hebben een totaal cholesterolgehalte van meer dan 200 mg/dL. Achtentwintig miljoen volwassenen in de Verenigde Staten hebben een totaal cholesterolgehalte van meer dan 240 mg/dL. dL." Een hoog cholesterolgehalte is een ernstige zorg voor de gezondheid en staat bekend als een stille moordenaar omdat er vaak geen symptomen zijn. Indien onbehandeld, kan een hoog cholesterolgehalte leiden tot "atherosclerose, wat uiteindelijk leidt tot een hartaanval, hartfalen, beroerte of perifere arterieziekte (PAD)", vertelt Eric Stahl, MD niet-invasieve cardioloog aan het Staten Island University Hospital. Dat gezegd hebbende, een hoog cholesterolgehalte is niet alleen beheersbaar, maar ook te voorkomen. Door de controle over uw gezondheid te nemen en uw cholesterolgehalte te beheersen, kunt u de aandoening onder controle houden. De CDC zegt: "Door een gezonde levensstijl te leiden, kunt u helpen uw cholesterol binnen een gezond bereik te houden en uw risico op hartaandoeningen en beroertes te verlagen. Uw lichaam maakt al het cholesterol aan dat het nodig heeft, dus u hoeft geen cholesterol binnen te krijgen via voedsel. Het eten van veel voedsel met veel verzadigd vet en transvet kan bijdragen aan een hoog cholesterolgehalte en aanverwante aandoeningen, zoals hartaandoeningen. " Een eenvoudige bloedtest is de enige manier om nauwkeurige cholesterolwaarden te detecteren, dus het is belangrijk om routinematige doktersbezoeken niet over te slaan. Eet dit, niet dat! Health sprak met gezondheidsexperts die vertellen wat u moet weten over cholesterol en effectieve manieren om dit te helpen verlagen. Lees verder - en om uw gezondheid en de gezondheid van anderen te waarborgen, mag u deze zeker tekenen dat u COVID al heeft gehad niet missen.

1

Wat u moet weten over cholesterol

vrouw die thuis op laptop zit

Dr. Stahl zegt: "Wanneer overtollig cholesterol in het bloed circuleert, neemt het risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval en beroerte, toe. Hoewel sommige cholesterol nodig is voor de stofwisseling en een goede gezondheid, kan een teveel aan cholesterol ontstaan ​​door slechte voeding, genen, roken, sedentaire levensstijl en zwaarlijvigheid. Er zijn verschillende soorten cholesterol. Low-density lipoprotein (LDL) is het "slechte cholesterol". Het bindt zich aan vetten en bouwt zich op in de wanden van de slagaders en veroorzaakt atherosclerose. High-density lipoprotein (HDL) is het "goede cholesterol" en het verwijdert LDL uit de bloedbaan. Triglyceriden is geen type cholesterol, maar is een vet dat overtollige energie opslaat. Triglycerideniveaus worden vaak gerapporteerd op een bloedtest van een cholesterolpanel. " Beata Rydyger, BSc, RHN, geregistreerd voedingsdeskundige gevestigd in Los Angeles, CA vertelt ons: "Cholesterol is een essentiële component in het lichaam. Het is een vetachtige substantie die een integraal onderdeel is van elk celmembraan en betrokken is bij veel Cholesterol is ook een voorloper van gal (gebruikt om vet af te breken en de opname in de darm te verbeteren), het is de ruggengraat van verschillende steroïde hormonen en vitamine D, wordt gebruikt bij weefselherstel en dient als antioxidant.75 % van het cholesterol wordt in het lichaam geproduceerd, terwijl slechts 25% afkomstig is uit voedingsbronnen. Bepaalde soorten cholesterol kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid wanneer ze worden geoxideerd door ontstekingstriggers, dus ervoor zorgen dat het cholesterol laag is, kan preventief zijn."

2

Misvattingen over cholesterol

dokter patiënt

Volgens Dr. Stahl: "Mensen die slank zijn of een gezonde BMI hebben, hoeven zich geen zorgen te maken over een hoog cholesterol. Zelfs degenen met een gezonde BMI en een gezonde levensstijl kunnen een hoog cholesterol hebben. Iedereen moet worden gescreend, ongeacht gewicht, dieet en lichaamsbeweging Mensen onder de 35 jaar hoeven zich geen zorgen te maken over een hoog cholesterolgehalte Hoewel een hoog cholesterolgehalte pas op latere leeftijd een significante invloed kan hebben, begint het proces van atherosclerose in het tweede en derde decennium van het leven. Door dit proces vroegtijdig te behandelen, wordt het risico op het ontwikkelen van atherosclerotische hart- en vaatziekten later geminimaliseerd. Sommige kinderen kunnen ook genetische cholesterolstoornissen erven die een verhoogd risico op hartaandoeningen met zich meebrengen. Aanpassingen van levensstijl zijn voldoende om een ​​hoog cholesterol te behandelen. Sommige mensen kunnen hun hoge cholesterol behandelen door hun levensstijl aan te passen, zoals dieet, gewichtsverlies en lichaamsbeweging. Velen zijn echter niet in staat om hun cholesterol effectief te verlagen met alleen aanpassingen aan hun levensstijl in deze gevallen zijn medicijnen zoals statines effectief en veilig. Voor degenen die hun cholesterol alleen niet voldoende kunnen verlagen, wegen de voordelen van cholesterolverlaging met statines ruimschoots op tegen het minimale risico van deze medicijnen. Dr. Barry Sears, voorzitter van de non-profit Inflammation Research Foundation voegt eraan toe: celfunctie en een bouwsteen voor veel hormonen. De primaire misvatting is de oorzaak van hartaandoeningen. In werkelijkheid is hartziekte een ontstekingsziekte. Cholesterol op zich is niet-inflammatoir, maar geoxideerd cholesterol is pro-inflammatoir."  

3

Risicofactoren voor hoog cholesterol

Dr. Stahl legt uit: "Er zijn een aantal risicofactoren voor een hoog cholesterolgehalte. Slechte voeding, familielid(leden) met een hoog cholesterolgehalte, roken, sedentaire levensstijl en zwaarlijvigheid kunnen allemaal bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte. Voor volwassenen moet het cholesterolgehalte elke vijf jaar als ze een laag risico hebben, of vaker als ze risicofactoren hebben voor hypercholesterolemie." Francis Fabrizi Personal Trainer FJF Training zegt: "Enkele van de risicofactoren die verband houden met een hoog cholesterolgehalte zijn:

 Leeftijd: naarmate u ouder wordt, neemt uw risico op een hoog cholesterol toe. Hoe ouder u bent, hoe hoger uw risico wordt. Dit komt omdat naarmate we ouder worden, onze cellen minder snel reageren op insuline, wat betekent dat ons lichaam glucose niet efficiënt gebruikt. Dit leidt tot hoge bloedsuikerspiegels en verhoogt het risico op diabetes en een hoog cholesterolgehalte.

 Geslacht: mannen hebben over het algemeen een hoger cholesterolgehalte dan vrouwen. Dit is te wijten aan het feit dat mannen lagere niveaus van HDL ("goed") cholesterol hebben dan vrouwen, evenals hogere triglyceridenniveaus (triglyceriden zijn een ander type vet dat in uw bloed wordt aangetroffen).

 Familiegeschiedenis: als een van uw naaste familieleden een hartaandoening of beroerte heeft gehad, is uw kans om deze aandoeningen te ontwikkelen veel groter dan die zonder deze familiegeschiedenis.

 Het is mogelijk dat wat ons cholesterolgehalte echt beïnvloedt, de hoeveelheid koolhydraten is die we eten. Studies hebben aangetoond dat als u koolhydraten uit uw dieet schrapt, u ​​uw triglyceriden kunt verlagen en andere gezondheidskenmerken zoals insulinegevoeligheid en bloeddruk kunt verbeteren.

 Iedereen die veel verzadigde vetten en cholesterol eet, loopt risico. Dit omvat rood vlees en bewerkte voedingsmiddelen die transvetten bevatten. Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle vetten slecht voor je zijn. Sommige vetten kunnen zelfs helpen om uw risico op hartaandoeningen en beroertes te verlagen. Omega-3-vetzuren zijn daar een voorbeeld van. Ze komen voor in zalm, lijnzaadolie, walnoten, sojabonen en koolzaadolie. Naast het helpen verlagen van het risico op hartaandoeningen en beroertes, spelen omega-3's ook een rol bij de hersenfunctie en kunnen ze helpen bij het verbeteren van stemmingsstoornissen zoals depressie of bipolaire stoornis."

4

Dit is wanneer een hoog cholesterolgehalte tekenen kan vertonen

Volgens Dr. Stahl: "Na verloop van tijd leidt een hoog cholesterolgehalte tot atherosclerose en opbouw van tandplak in de slagaders. Wanneer atherosclerose voortschrijdt, raken de slagaders verstopt en kunnen ze de bloedtoevoer naar verschillende organen beperken. Zodra de verstopping significant is, zullen patiënten symptomen ervaren afhankelijk van het getroffen orgaan. Het behandelen van een hoog cholesterolgehalte met ofwel aanpassingen van de levensstijl of medicijnen (vaak statines) is de beste manier om de progressie van atherosclerose om te keren en te vertragen." Dr. Sears zegt: "Het is de ontwikkeling van atherosclerotische laesies veroorzaakt door ontstekingsreacties die de onderliggende oorzaak zijn van hartaandoeningen. Is het in dit stadium te laat om te behandelen? Nee, het volgen van een ontstekingsremmend dieet kan dergelijke laesies beginnen om te keren. ."

5

Effectieve manieren om cholesterol te verlagen

volwassen man demonstreert training om 100 jaar en verder te worden

Dr. Stahl stelt: "Iedereen met een hoog cholesterolgehalte zou moeten werken om hun niveau te verlagen door een beter dieet te volgen, meer lichaamsbeweging te nemen en gewicht te verliezen. Het mediterrane dieet is een gezond hartdieet om te volgen. De American Heart Association beveelt ten minste 150 minuten per week matige -intensieve aërobe oefening of ten minste 75 minuten per week aan krachtige aërobe oefening. Wanneer deze maatregelen onvoldoende zijn, moeten cholesterolverlagende medicijnen, zoals statines, worden gestart. Trista Best, MPH, RD, LD legt uit: "Cholesterol is een van nature voorkomende en noodzakelijke stof in het lichaam die onder andere wordt gebruikt om cellen en regelmatige hormonen te maken. Te veel cholesterol dat in het lichaam circuleert, kan echter gevaarlijk zijn en het individu dat risico loopt op hartaandoeningen en beroertes. Deze aandoening staat bekend als hyperlipidemie en/of dyslipidemie. We ontdekken meer over wat iemands cholesterolgehalte beïnvloedt, van genetica tot voeding tot levensstijlgewoonten. Het wordt steeds duidelijker dat genetica een grotere rol speelt rol in de manier waarop het lichaam cholesterol verwerkt en iemands risico op een hoog cholesterol. Toch zijn er enkele voedingsgewoonten die een hoog cholesterol kunnen verergeren of ertoe kunnen leiden. Suikerhoudende dranken behoren tot de belangrijkste dranken die bijdragen aan een hoog cholesterol. Uit een 12 jaar durend onderzoek met 6.000 deelnemers bleek dat met suiker gezoete dranken meer werden geconsumeerd door mensen met een hoog cholesterol dan degenen met een normaal cholesterol in de studie." Rydyger zegt: "Gelukkig is het mogelijk om het cholesterol te verlagen door veranderingen in het dieet en de levensstijl aan te brengen. Roken en lichamelijke inactiviteit zijn twee belangrijke factoren die bijdragen aan een hoog cholesterol, dus het vermijden van beide kan gunstig zijn. Een vezelrijk dieet om een ​​betere doorbloeding en eliminatie te bevorderen is belangrijk, evenals voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren waarvan is aangetoond dat ze HDL verhogen, bloedplaatjesaggregatie en ontsteking verminderen."